Mikael Holmberg

Mikael Holmberg er forfatter, illustratør og redaktør, født 1961 i Åbo, Finland, og bosatt i Norge siden 1978. Han har skrevet og illustrert barnebøker samt tegneserier, og ga i 2006 ut Kampen om Sampo (Omnipax). Dette er en versjon for barn av Kalevala, og da interessen for originalverket ikke slapp taket, fortsatte han arbeidet, noe som til slutt resulterte i den første komplette gjendiktningen av Kalevala til norsk.

Holmberg har også siden 1980-tallet skrevet sangtekster, mest til eget bruk i sin virksomhet som musiker i bandene Electrobugs og Gjengangerne, men også til andre artister.

Elias Lönrots Kalevala, Finlands nasjonalepos, først utkommet i Finland i 1835 ble gjendiktet av Mikael Holmberg og utgitt på Orkana i 2017. Holmberg fikk den høythengende Bastianprisen for denne gjendiktningen i 2018, og Kalevalaselskapets epospris 2018. I 2019 kom Kvenene – et folk ved ishavet av Samuli Paulujarju ut. Mikael Holmberg var hovedoversetter her, med ansvar for helheten og med medoversettere Helge Huru og Jan Erik Kaplon. Timo K. Mukkas roman Jorda er en syndefull sang – En ballade er også oversatt av Holmberg og kom på Orkana i 2020. Den foreløpig siste utgivelsen på Orkana er Samuli Pauluharjus bok fra Finnmarks ytterste strøk: På Finnmarks ytterste øyer, en reisebeskrivelse, Orkana 2021.

Foto: privat

0