Inga Elisabeth Næss

Inga Elisabeth Næss er skjønnlitterær og faglitterær forfatter, bosatt i Trondheim.Hun har blant annet skrevet biografier om billedveversken Hannah Ryggen og billedkunstneren Bjarne Ness. Næss har også skrevet romaner, dramatikk og lyrikk.

Flere av bøkene hennes henter handling og tematikk fra Helgelandskysten og spesielt fra Vega, der hun ble født og bor store deler av året. Her har hun arbeidet med Vegas kultur og historie tilknyttet Unescos verdensarv og etablert ærfuglmuseetEhuset. Gjennom mange år har hun også samlet stoff om livet til øyværingene i Norges største skjærgård.

Hennes tekst og et enestående fotomateriale gjør ØYLANDET som kom på Orkana 2013 til et viktig verk om nordnorsk kystkultur. Fotomaterialet består av et stort utvalg bilder forfatteren har fått tilgang til fra øyfolkets egne album, her er bilder hun selv har tatt gjennom årtier i øyværet og spektakulære panoramabilder av fotograf Helge Haukeland.

Inga Elisabeth Næss har tidligere gitt ut følgende bøker på Orkana: I fugleværet / Isa og ea, barnebok, 2002, Fangstmannsliv/Bjørnson og Larsson, barnebok 2007 og Vegaøyan Verdensarv, fakta og kulturhistorisk reisehåndbok (s.m. Rita Johansen), 2008 og i engelsk oversettelse The Vega Archipelago A World Heritage Site i 2010, oversatt av Robert Ferguson.

Hun er tildelt Forbundet Kystens hederspris for 2016.

Hennes siste utgivelse er Landet som ikke er, Orkana 2018.

Foto: Lillemor Hestvik

0