Irene Larsen

Irene Larsen er forfatter og lektor, født i 1964 i Skjervøy kommune, bosatt i Tromsø.

Larsens litteratur er preget av samisk kultur, hverdagsliv og mytologi, i samspill med det moderne, urbane og globale. Forfatteren bruker mange kontrastar, mellom tradisjon og samtid, det lystige og det mørke, det friske, frodige og de dype bunnene. Språket er sterkt, fortettet, og rikt på uventede vendinger og bilder. Den sjøsamiske bakgrunnen hennes gir farge til en kontrastfylt og billedrik litteratur.

Larsen har over flere år vært en av arrangørene av Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival og fra mai 2020 har hun vært leder av Mun dajan – Foreninga samiske forfattere.

Hun debuterte i 2005 med diktsamlinga Anemonepust, som veksler mellom haikuform og prosalyrikk. For denne debutsamlinga fikk hun Blixprisen i 2006. Diktsamlinga Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten (2008) tematiserer tid og rom, og utfordrer det målrettede menneskets behov for organisering. Diktsamlinga ble av anmelder Arne Hugo Stølan kåret til en av årets beste bøker i VG samme år.  Samlinga Sortsolsafari (2013) kretser rundt samisk naturmystikk, men også i denne diktsamlinga kobles naturmystikken opp mot det moderne hverdagslivet. Flere av diktene fra denne samlinga ble oversatt til finsk av Kaisa Ahvenjärvi og er med i antologien Tuulisolmut.

I 2021 kom romanen Der det gror skierri ut på Orkana forlag, og forfatteren mottok den nordnorske litteraturprisen Havmannprisen for romanen i 2022. I 2022 kom barneromanen Nesten en hest ut på norsk og samisk. Den samiske tittelen er Measta heasta. Barneromanen er oversatt til samisk av Magne Ove Varsi.

https://no.wikipedia.org/wiki/Irene_Larsen

Foto: Gerd Ingrid Larsen.

 

 

0
Oddrun SæterBritt Schumann