Mareno Storeide

Lofotkokken Mareno Storeide ga ut to kokebøker på Orkana. Den første kom som en av de første utgivelsene til forlaget: Fra lofotkokkens gryter, 1994. Her var et bredt utvalg av Marenos herlige oppskrifter, illustrert med akvareller av sønnen Runar Storeide og fotografier av sønnen Vebjørn Storeide. Den neste var En smak av Lofoten / A taste of Lofoten, oversatt av Tim Challman, Orkana 2010.

Mareno Storeide gjennomførte kokkeskole i Oslo, han arbeidet på Dronningen og flere år i utenriksfart på norske båter som kokk. Han flyttet nordover på 60-tallet og hadde forskjellige jobber i nord, både på hotell på land og om bord. Han var tilknyttet Nordland fiskerifagskole på Gravdal  flere år, både med arbeid i kantina og som lærer. Her etablerte han og flere kokkekolleger begrepet Lofotkokkan, og han er kjent som Lofotkokken Mareno. Mat var arbeid og hobby, og mottoet hans var ”Hjertet til all mat ligger i sausen”.

Foto: Vebjørn Storeide

 

0