Easterine Kire

Easterine Kire er født i Nagaland, nordøst i India, i mars 1959. Morsmålet er tenyidie, men hennes litterære produksjon er skrevet og kommet ut på engelsk med tillegg av en barnebok på norsk. Kire gikk på skole i byen Kohima. Senere tok hun sin bachelorstudie i byen Shillong og kurs i journalistikk i Delhi. Hun har en phD i engelsk litteratur fra Pune University, India.

Easterine Kire kom til Tromsø som byens første friby­forfatter i 2005. Hun er fortsatt bosatt i Tromsø i lange perioder hvert år. Easterine Kire kom fra et konfliktområde da hun kom til Norge i 2005. Det er nå roligere i området, slik at Kire oppholder seg der i perioder. Konflikten oppsto da nagafolk motsatte seg den indiske okkupasjonen av landet sitt. Det utviklet seg indre motsetninger og kamper mellom forskjellige interne fraksjoner. Kire forlot landet i 2005 på grunn av alle voldshandlingene. Kire var truet som forfatter og hennes forfatteraktivitet var hun undertrykket, Hun er den første forfatter fra Nagaland som skriver og publiserer på engelsk.

Mens elva sover, med originaltittel When the River Sleeps, ble gitt ut av forlaget Zubaan Books i Delhi, India, i 2014. Året etter vant den den prestisjetunge Hindu Literary Prize, og ble en bestselger i hjemlandet, med flere hundre tusen solgte eksemplarer.

Oversatt av Anne osvaldsdatter Bjørkli, Orkana 2018

 

Foto: Per Wollen

0